2011-02-03

Boende, konservatism och förändring

En dag som denna borde jag kanske reflektera över Egypten. Ett land som just nu går genom pånyttfödelsevåndor. Förändringar är av naturen tröga. Men jag kan tycka att positiva förändringar borde komma lätt.

Om någon ger dig en möjlighet att byta din lilla lägenhet mot ett stort hus så kan det tyckas som ett enkelt val om vi bortser från driftskostnaden. Men det innebär ju också väldigt stora förändringar. Allting skall packas, bäras och komma på plats. Boendet i hus medför också mer ansvar för underhåll. Både interiört och exteriört samt att trädgården måste skötas. Friheten, självständigheten och en förmodad närhet till natur kostar alltså i andra valutor än rena pengar.

Vissa trivs fint i små lägenheter där allt omkring sköts av någon annan. Du kan inte renovera hur du vill, du får inte väsnas för mycket. Men du behöver inte bry dig om något går sönder, det är bara att ringa och få det åtgärdat. På utsidan sköts snöröjning, städning och allmänt underhåll av någon annan.

Vad som upplevs som positivt för en kanske inte upplevs som positivt för en annan.

Det viktigaste. Det absolut viktigaste är i vilket fall att jag har en möjlighet att själv välja.

Förändringar är av naturen tröga. Därför stöter upproret på patrull i Egypten. Det måste vara så, annars förstår jag inte. Man vet vad man har, men man vet inte vad man får om en förändring sker. Frihet och självständighet är något alla suktar efter, sen får man själv välja om man vill bo i hus, hydda, hyresrätt, bostadsrätt, tält eller husvagn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar