2011-01-17

Vargavinter

Det har varit en rejäl vargavinter den här vintern. Men nu töar det. Vi har också haft en rejäl vargtillväxt i det här landet de senaste åren. Men nu skjuter vi av dem.

Vi hade alltså noll (0) vargar i Sverige för ett antal år sen. Idag har vi ca 200. Dessutom med en dålig genpool (alla härstammar från ett fåtal djur). Vi har med andra ord ingen stabil vargstam att prata om. Ändå tillåter vi jakt på varg sen förra året. Dessutom så verkar jakten inte övervakas särskilt hårt. Jägare som uttalat sig säger att de i första hand är ute efter alfa-paret för att därigenom minska avkomman inför nästa år. I år blev en märkt varg skjuten. Forskare lägger tid och statliga pengar på att kartlägga vargens beteende genom att märka vargar för att få information. Och så skjuts dessa vargar bort av ivriga vargjägare.

När regeringen försvarade vargjakten så var det i syfte att stärka vargstammen. Vi skulle ta bort sjuka eller genetiskt undermåliga exemplar, inte alfavargar, eller märkta vargar där man troligen har full koll på hur deras dna ser ut.
En frisk varg?

Troligen är denna fråga omöjlig att få ordning på. För varghatarna är oftast samma personer som har egenintresse i jakt och därmed jagar varg när tillfälle ges (eller utan att tillfälle ges?). De som vill ha varg är inte jägare eller bor i stan och kan därmed aldrig förstå jägarna som inte vågar släppa sina hundar lösa i tassemarkerna. Eller?

Är det en självklarhet att odla älg, rådjur, hjort etc i sin skog? Är det en självklarhet att få släppa lös sin hund i skogen? Är det en självklarhet att ta bort oönskade rovdjur för att själv få bättre avkastning på de önskade djuren? Hur mycket skall vi tillåtas manipulera naturen?

Utan varg måste vi skjuta älg för annars får vi en obalans i älgstammen, därav inkräktar vargen direkt på möjligheten att få skjuta älg. Ju fler vargar vi har desto färre älgar kan jägarna skjuta. Hellre en toppredator än två? Det blir ju mer för den som är ensam på toppen.

En helt egen teori på slutet. Kan vår genetiskt utarmade vargstam vara en av anledningarna till att såpass många tamdjur blir rivna? Vargarna må fortfarande ha fyra ben, rätt antal klor per tass etc men ändå bete sig lite inavlat inkorrekt? Om vi får en rekorderlig vargstam med en rejäl genpool så kanske vi också slipper undan en del av de problem som så många vargbelackare anser sig ha med gråben?

2 kommentarer:

  1. Signaturen JW skrev denna kommentar på facebook.

    Det kan ju vara så att det finns folk mitt emellan "varghatare" (aka jägare) och "vargälskare" (aka stadsbo). Jag anser mig inte vara varken varghatare eller vargälskare snarare "håll vargen på en rimlig nivå och lär den att människan och d...ess boende inte tillhör deras revir".

    Jag tycker till att börja med att man bör testa att bo och dela sitt revir med vargar innan man bedömer åsikter om att vargens vara eller inte vara (inte för att jag vet om ditt status Marcus men jag säger mitt ändå). Hemmavid där vi har varg har det i skogarna tagits både tamdjur, jakthundar och tamhundar. Ett exempel är några kilometer hemmifrån där husägaren släppte ut hunden på hustomten för nattning (ensam för det är det som gjordes på den hunden) och det inte kom in någon hund. Dagen efter hittades hunden alldeles runt husknuten vargangripen. Sådana beteenden av vargen där den kommer inpå husknuten är inte helt friskt beteende anser jag. Jakt på varg lär vargen att undgå sådana områden och även människan.

    Jägare lägger ner otroligt mycket tid och pengar för att kartlägga stora delar av viltet i sverige. Allt från älgstam, rådjur, varg och lo. Vi som jagar har det i majoriteten av fallen jakten som ett fritidsintresse och ett stort naturintresse. Givetvis med intresset av att äta kött från vilt som fått leva ett naturligt liv och inte att underskatta spänningen av att jaga och frankly få döda ett djur. Jag håller inte det hemligt...
    Samhällsekonomiskt står jakten för en inte alldeles obetydlig del. Vapen, mat, resor, guider, marker, boende, skott, utbildningar, avgifter till staten osv osv.

    Det finns krafter inom jägarna som helst ville se en bojkott av jakten då siffror inte redovisas statistiskt säkerställt och antaganden görs utifrån minimikvoter. Dessutom finns det krafter som gärna ser att den genetiskt fösvagade vargstammen helt enkelt fortsätter att genetiskt förstöras. Jag håller inte riktigt med om att det skall se ut så...

    Vargen har sin plats i naturen men det skall vara utspritt och kontrollerat så att det inte är en naturlig del av vargens beteende att hämta mat i hägn. Se på björnen som även den är ett rovdjur men där man har hittat en bättre balans mellan människa/björn. Jag tror det är till stor del baserat på jakten, den är van att den kan jagas av människan och undviker på så sätt områden.

    Oj det blev långt detta :D
    JW

    SvaraRadera
  2. Jag replikerade såhär:

    Jag håller med om att vargen inte skall få stryka kring hus och stugor och ge sig på hundar inne på tomten, men kan inte min lilla tes ha något med det att göra också? Om vi hade en större population med bättre genspridning så kanske vi had...e haft ordentliga flockar istället för mindre grupper och emellanåt ensamströvande vargar. Jag har fått för mig att de flesta attacker på tamdjur av olika slag oftast utförs av ensamma vargar. En ensam varg skall nog ha rejält med tur om den skall lyckas fälla en älg själv. Alltså hemfaller den till enklare byten, och stryker nära bebyggelse där maten finns.

    En viss styrande jakt kan absolut få förekomma men först då vi har en ordentlig, livskraftig vargstam att beskatta. Jag skulle nästan tro att det blir kontraproduktivt att jaga vargen när den förekommer såpass sparsamt som den ändå gör idag. Får vi större flockar så kommer de också att söka sig till större områden för att kunna hålla de revir som krävs för storleken av flocken.

    Friska (genetiskt) vargar i stora flockar behöver inte, och vill nog inte heller, stryka kring hus och bebyggelse. Så tror jag i alla fall.

    SvaraRadera